21 Diner - Feestversieringswinkel

Wat heb je nodig voor een 21 Diner?

Hoe maak je van jouw 21ste verjaardag een groot succes maakt? Met een 21 diner!

Als student heb je vast wel eens gehoord van een 21 diner. Het is een traditie die begon bij de Nederlandse studentenverenigingen. Het is uniek en echt Nederlands. Misschien ben je al eens bij een 21 diner geweest, of wordt jouw feestje de eerste? Om je op weg te helpen hebben we voor je een overzicht gemaakt met de regels en tips voor een geslaagd 21 diner, en dus een geslaagd feest.

21 Diner, wat is dat?

Je bent of wordt 21, dat wil je natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Hiervoor is de studententraditie ’21 diner’ in het leven geroepen. We zeggen wel traditie, maar eigenlijk is het nog een vrij nieuw concept.  Onder studenten wordt het steeds populairder. Lees hieronder dus snel de basis regels zodat jouw 21 diner perfect wordt!

21 diner regels

De gastenlijst voor je 21-diner

Boys or girls only! Het is gebruikelijk dat dames alleen hun vriendinnen uitnodigen en heren alleen vrienden. Dat moet wel lukken! Volgens de legende is het oorspronkelijke 21-diner bedoeld voor leden van je dispuut en jaarclub om oude middelbare schoolvrienden te ontmoeten. Wees dus zeker niet bang om verschillende vriendengroepen uit te nodigen om je 21ste verjaardag mee te vieren. Wanneer je de gastenlijst hebt samengesteld wordt het tijd om de uitnodigingen te versturen. Het 21-diner is een fancy aangelegenheid, dus de uitnodigingen verstuur je per post. Een Facebook-evenement maken is echt een no-go.

De gastheer en gastvrouw

Als je de traditie volgt, hosten de ouders van de jarige job het 21-diner. Zij zorgen voor het eten, de setting en decoratie en ruimen na afloop alles op. Klinkt dat niet heerlijk? Natuurlijk ben je er vrij in om jouw ouders een handje te helpen. Heb je nog broers en zussen? Zet ze aan heet werk en laat ze alle gangen uitserveren!

Locatie van je 21-diner

Het 21-diner wordt gebruikelijk gehouden in je ouderlijke huis. Wanneer je weinig ruimte hebt mag je deze regel natuurlijk laten vallen. Toch blijft het leuk om een huiselijke setting te kiezen. Probeer het te verplaatsen naar buiten of vraag een familielid of je het bij hem mag organiseren. Indien je geen succes hebt, ben je natuurlijk vrij om een ruimte in de buurt te huren.

Het menu voor de 21ste verjaardag

Je 21ste verjaardag vier je met al je vrienden en heerlijk eten en drinken. Er wordt verwacht dat je echt uitpakt met het menu. Ontvang je gasten met luxe hapjes en een glaasje bubbels. Vervolgens schotel je minimaal drie – of meer – gangen voor. Hierbij serveer je een passende wijn (voor bier is écht geen ruimte). Denk aan een droge witte wijn bij een salade en een glas rode wijn bij vleesgerechten. De menukaart druk je feestelijk af om alles compleet te maken.

Dresscode regels 21 diner

Zoals je al had begrepen, is een 21-diner een fancy aangelegenheid. Het dragen van een spijkerbroek en vertrapte schoenen is dan ook zeker een no-go. Er wordt eigenlijk het tegenovergestelde verwacht. Mannen dienen in pak te komen en vrouwen trekken hun mooiste jurk uit de kast. Vaak is er ook een thema voor een 21-diner, zoals all-white of gemaskerd bal. Hier dien je natuurlijk rekening mee te houden bij het kiezen van je outfit!

Speeeeech!

Heb je ooit alle gênante verhalen uit je middelbare schooltijd en alle slechtste verhalen uit je universiteitstijd allemaal op één avond willen horen? Waar je ouders, broers en zussen en vrienden bij zijn? Dan ben je bij een 21-diner aan het goede adres! Een van de leukste regels van een 21 diner is dat al jouw gasten een speech voorbereiden. Dit kan iets grappigs, beschamend of emotioneels zijn. Vergeet de tissues niet dus!

Einde van je 21ste verjaardag

Een 21-diner feest eindigt pas wanneer de jarige job het zegt! Na het diner wordt de chique dinertafel verruilt voor de plaatselijke kroeg. Als host laat jij je gasten de plekken zien waar je voor het eerst een biertje dronk en meedanste op de foutste hits. Jullie hebben allemaal al zoveel wijntjes gedronken tijdens het diner, dat dit gegarandeerd een hilarische afsluiter van de avond wordt!

21 diner regels voor gasten

Natuurlijk zijn er als gast zijnde ook een aantal 21 diner regels waar je je aan moet houden. Zoals je al had vernomen zijn speeches een belangrijk onderdeel van het 21ste verjaardag feest. Bereid dus een emotionele toespraak of gênant verhaal voor over de jarige. Schrijf het zelf en aangezien het persoonlijk is. ChatGPT kan je daar net mee helpen plus je wil niet dat je dezelfde speech hebt als een van de andere gasten. Hierna volgen gedichten, plakboeken, afbeeldingen, quizzen, liedjes of eigenlijk iets om de gelukkige jarige te verheerlijken (of in verlegenheid te brengen). Het is geen normale verjaardag, dus elk cadeau moet persoonlijker, nostalgischer, emotioneler of gênanter zijn. Laat jouw generieke boeket bloemen zeker thuis.

Neem hiernaast ook een kleinigheidje mee voor de ouders van de jarige job. Zij hebben ten slotte de hele dag staan te koken en hebben jou verwelkomd in hun huis. Zorg als laatste dat je je aan de dresscode houdt, maar vergeet geen comfortabele outfit mee te nemen voor de kroegentocht.

Tot slot

Nu zowel de gasten als de gastvrouw/gastheer alle regels weten, wordt het tijd voor een spectaculair 21 diner. Een brug tussen je oude leven en je nieuwe. Het doel is om jouw verschillende ervaringen te delen met al degenen die voor jou het belangrijkst zijn. Het is de gedachte die telt voor deze traditie, en hoe je die precies uitvoert, is aan jou.

Bron: Wikipedia